UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Thursday, March 24, 2011

POLITIK DAN KEPIMPINAN BANGSA

Politik itu penting kerana penglibatannya dengan kuasa untuk mentadbiran masyarakat, dan seterusnya anggota sesebuah masyarakat menggunakan politik untuk membangun masyarakat dengan nilai dan model yang mereka kehendaki. Apabila politik disalah-gunakan untuk kepentingan yang tidak sah, maka politik akan menjadi tercemar dan muncul suatu perasaan sinis terhadapnya sehingga orang-orang terbaik menjauhinya.

Dalam banyak masyarakat Eropah dan Amerika, di akhir adab kedua puluh, fenomena ini amat ketara seklai. Di Malaysia, negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen menurut acuan Barat beberapa gejala telah muncul yang mengajak kita memikirkan tentang situasi politik seluruhnya. Misalnya peratusan pengundi yang keluar mengundi dalam pilihanraya nasional kita yang lalu tidaklah terlalu tinggi. Dalam parti utama kita, amalan membeli undi dan merebut tempat begitu ketara sejak akhir-akhir ini, yang menyebabkan terhakisnya kemurnian perjuangan dan semangat patriotik. Ini semua petanda bahawa sistem politik yang kita pakai hari sedang melalui suatu krisis.

Sebagaimana yang telah disebut di bahagian ekonomi di atas, Malaysia kini sedang pesat mengalami proses peralihan dari sebuah negara pertanian kepada sebuah negara industri. Pada tahap ini, bangsa Melayu, dari segenap lapisan, perlu mengambil sikap berhati-hati. Banyak kajian menujukkan bahawa berbagai negara yang sedang mengalami juga zaman peralihan ini mengalami tempoh yang paling kritikal dalam sejarahnya.

Oleh sebab itu perubahan ini perlu ditangani dengan sebijaksana mungkin. Tanpa pengawasan yang teliti proses pembangunan yang berlaku itu boleh membawa kepada tercetusnya krisis sosial yang hebat. Menurut Drucker (1978)

"... development is no panacea. Indeed it is very dangerous. It is growth; and growth is never orderly. It is also change. And change in society and culture is dislocation."

Pada pandangan kami, pelbagai masalah sosial di kalangan remaja Melayu dan kemerosotan idealisme perjuangan bangsa di kalangan pemimpin politik kita sejak beberapa tahun kebelakangan ini merupakan sebahagian daripada kesan perubahan sebagaimana yang ungkapkan oleh Drucker itu.

Walaupun bangsa kita telah mencapai banyak kejayaan: pertumbuhan ekonomi yang agak tinggi, taraf hidup rakyat yang meningkat, prasarana sosial yang agak baik, pembentukan sebuah kelas menengah dengan tingkat kebudayaan yang semakin canggih, yang boleh memainkan peranan membangunkan kehidupan intelektual dan kebudayaan bangsa, pengurangan kadar kemiskinan, kadar inflasi yang rendah dan, keamanan dan kestabilan politik, kita juga tidak seharusnya melupakan kegagalan-kegagalan yang pernah menimpa kita: kehilangan Singapura pada 1965, rusuhan perkauman Mei 13, skandel BMF (Bank Malaysia Finance Bhd.) yang melibatkan kerugian kepada negara sebanyak RM 2.5 bilion pada tahun 1983, kerugian berbilion ringgit kerana perjudian wang oleh Bank Negara, 1992-94, kerugian besar kerana kehilangan tenaga sekurang-kurangnya 200,000 orang belia yang terlibat dengan dadah dalam masa lebih sepuluh tahun dan perpecahan dan pengharaman UMNO dalam 1986 kerana rebutan kuasa yang sengit.

Akhir-akhir ini suasana politik kita mula merosost sehingga semangat kebangsaan yang dulunya menjadi asas perjuangan kemerdekaan negara sekarang nyata kian terhakis, diganti oleh semangat materialistik dan pergulatan merebut kuasa dan kedudukan.

0 comments: