UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Sunday, October 3, 2010

DASAR BAIK, PELAKSANAAN BERMASALAH


Hari ini, melalui gandingan mantap Najib-Muhyiddin kita dapat melihat adanya suatu kekuatan yang kukuh bagi Melayu dan negara menongkah gelombang abad ke-21 dengan penuh jaya. Namun persoalan yang sering dibangkitkan oleh rakyat sejak dahulu lagi adalah kita sering menggubal dasar yang berasaskan falsafah dan manifestasi yang baik namun masih gagal dalam pelaksanaan.

Menurut pengamatan saya, lapisan penggubalan dasar adalah di peringkat kepimpinan tertinggi negara. Pemimpin di lapisan seterusnya perlu bertindak sebagai agen pelaksana dasar dan tidak perlu mempertikaikan dasar yang dibuat kecuali dalam keadaan wujudnya kepincangan dalam proses pelaksanaan. Dan kesemua pelaksanaan ini pula perlu dipantau hingga peringkat tertinggi.

Inisiatif Dasar Ekonomi Baru (DEB) misalannya begitu jelas berniat baik, tetapi adanya kepincangan tertentu menyebabkan objektifnya belum di gapai 100 peratus.
Orang Melayu memang masih perlu dibantu malahan hak ini tidak perlu dipertikai. Namun saya melihat 'sistem' yang ada hari ini telah gagal menerbitkan minda Melayu 'kelas pertama' pada skala yang diperlukan.

Di sinilah kegagalan kita; mengubah Melayu kepada mentaliti yang bersifat 'kombatif' sebaliknya kekal dengan perangai 'terlalu' bergantung. Sesetengahnya pula lebih kepada hendak cepat kaya. Ada jugalah kelibat-kelibat yang berjaya ke level yang ditagih, tetapi jumlahnya tidak ramai.

Dengan kita sudah sedekad di abad ke-21, anjakan paradigma dan minda bukan lagi sekadar dituntut malahan menjadi kewajipan khusus andai Melayu masih mahu kekal progresif dan kompetitif. Perkara-perkara sebegini sepatutnya menjadi sebahagian dari kriteria dasar dan pelaksanaan juga. Untuk itu cadangan dan suara hati rakyat perlu dilihat. Betul ataupun salah, tidak menjadi hal kerana yang penting akan wujud suatu 'perkongsian jambatan' antara rakyat dan kerajaan.