UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Friday, July 16, 2010

Doakan Pas-UMNO bersatu....


SAYA melihat masanya telah tiba untuk kita sama-sama berdoa dan ikut berusaha agar jalinan murni perpaduan Pas-UMNO menjadi kenyataan. Ini bukan persoalan Pas atau UMNO semata-mata. Ini adalah persoalan pembinaan sebuah negara bangsa. Sebagai permulaan saya ingin melontarkan beberapa saranan untuk perhatian kita semua.

* Kita usah terlalu mengharapkan kerjasama ini akan berlaku dengan segera. Kita harus menyedari Pas dan UMNO mempunyai tanggungjawab besar untuk memberi kefahaman kepada ahli masing-masing. Saya yakin dengan hati terbuka, penjelasan yang baik dan niat yang murni tidak mungkin akan ada ahli mana-mana parti menolak usaha ini. Kejayaan paling awal yang perlu dicapai ialah mengadakan pertemuan. Bertemulah kerana Allah.

* Meminimumkan perbincangan melalui media. Ini bukan gosip artis berkahwin atau bercerai. Ini bukan kisah Maradona yang celupar tetapi pulang awal dari Afrika Selatan. Ini persoalan tentang sebuah tamadun unik, sebuah bangsa yang menjadi Melayu kerana beragama Islam dan hilang Melayunya jika meninggalkan Islam. Perbincangan terbuka dikhuatiri akan mengundang salah tafsiran.

* Elakkan terlalu ramai jurucakap. UMNO dan Pas perlu menentukan ‘siapa’ yang perlu dirujuk untuk memperkatakan perkara ini. Isu ini bukan isu peribadi. Ini akan menentukan bentuk negarabangsa yang ingin kita wariskan kepada anak cucu. Kelangsungan agama, bangsa dan negara menjadi taruhannya.

* Elakkan campur tangan pihak lain apabila membicarakan sesuatu perkara berkaitan Melayu Islam. Praktis ini dilakukan oleh DAP, MCA dan Gerakan apabila bercakap tentang kepentingan kaum Cina. Ini adalah sesuatu yang wajar sebenarnya. Barangkali NGO, para ulama dan mufti boleh dijemput untuk berkongsi pandangan.

* Elakkan sebarang syarat. Rasullullah SAW sendiri sentiasa menekankan ‘sangka baik’ sewaktu mendidik dan memimpin usaha dakwah dan mengembangkan Islam dahulu. Teruskan kaedah ini.

Akhirnya marilah kita berdoa, mudah-mudahan usaha murni ini diredhai. Duduklah, berbincanglah kerana Allah.

Bertaubatlah PAS!!!!!!


PAS perlu mengambil tindakan tegas termasuk memecat individu yang jelas tidak lagi mendokong asas perjuangan parti tetapi membawa parti alternatif bangsa Melayu itu ke kancah perpecahan dan ketidaktentuan yang amat serius hari ini.

Individu ini digelar sebagai Anwarinas kerana menjadikan Anwar Ibrahim sebagai kiblat mereka. Mereka inilah yang mengorbankan asas perjuangan yang PAS dokong sejak sekian lama.

Penyokong Anwar dalam PAS ini bukan saja bersekongkol dengan DAP, bahkan banyak menonjolkan isu lain serta berkompromi dalam hal agama semata-mata kerana tidak mahu mengecilkan hati DAP. PAS kena ambil tindakan tegas ke atas Anwarinas ini pecat saja mereka atau pindah ke PKR, tegas Ahli Parlimen Kulim Bandar Bahru, Zulkifli Nordin (Bebas) yang masih menganggap dirinya sebagai penyokong setia PAS, walaupun bertanding atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Zulkilfi ialah ahli PAS sebelum dipinjamkan untuk bertanding atas tiket PKR. Ahli Parlimen itu mengumumkan keluar PKR selepas tidak lagi sanggup terus berbohong dan berjuang atas dasar yang dianggap semata-mata untuk menyelamatkan manusia bernama Anwar Ibrahim.

Suara lantang Zulkifli sering mengecutkan perut kepemimpinan pembangkang kerana segala rahsia dan strategi terutama PAS serta PKR memang dalam genggamannya. Apatah lagi pernah menjadi peguam Anwar serta berada dalam kumpulan perancang dalam misi menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

Ahli Parlimen itu membetulkan gelaran yang paling wajar diberi kepada pemimpin PAS yang menjadikan Anwar sebagai kiblat perjuangan sebagai Anwarinas menggantikan perkataan Erdogan yang dianggap tidak tepat.

Panggilan Erdogan yang pernah digunakan bagi kumpulan penyokong Anwar sebenarnya tidak tepat. Erdogan di Turki walaupun dianggap sebagai Islam liberal tetapi tidak pernah bersekongkol dengan kafir dan tegas dalam pendirian serta perjuangan menegakkan agama Allah.

"Apa yang paling saya bimbang ialah PAS semakin rosak jika terus mengekalkan semua Anwarinas ini. Kalau ikut perspektif, PAS masih menjadi alternatif orang Melayu. Namun keadaan itu semakin terhakis apabila ia mengubah haluan menerima agenda pakatan pembangkang dan hilang arah dalam agenda sendiri", katanya.

Semakin ramai pemimpin PAS terutama Ahli Parlimennya syok sendiri, melupakan asas perjuangan parti, rancak menukar penampilan diri dan mula mencari kekayaan peribadi.

"Sebab itu saya panggil ini politik ngranimah selepas menang kita mula nampak harta rampasan, jawatan dan kedudukan".

Ini yang berlaku pada Perang Uhud. Rasulullah mengarahkan pasukan pemanah jangan berganjak walau apapun terjadi. Tetapi selepas berasa mencapai kemenangan dan nampak harta rampasan, pasukan itu meninggalkan kubu dan membiarkan tentera Islam diserang dari belakang. Tentera Islam kalah sebab harta perang.

Inilah politik ngranimah yang berlaku dalam PAS sekarang. Dulu kalau nak bertanding ramai tak mahu namun sanggup berkorban wang dan harta benda untuk perjuangan. Tapi sekarang, sampai jawatan pemeriksa kira-kira pun kena bertanding, busuk-busuk pun boleh jadi Ahli Majlis, semua ini gara-gara ngranimah.

Kepemimpinan PAS yang terlalu bergantung dengan DAP, seolah-olah tidak percaya dengan diri sendiri sehingga kelebihan yang ada tidak digunakan sepenuhnya.

Cuba PAS ambil contoh parti Liberal Demokrat di Britain, sebuah parti yang hanya menang kira-kira 20 kerusi tapi pemimpinnya boleh menjadi Timbalan Perdana Menteri. Dalam keadaan menjadi penentu, kelebihan yang ada pada PAS sebenarnya boleh membawa faedah terutama kepada dasar perjuangan Islam dan bangsa Melayu, tapi ini tidak berlaku.

Yang kasihan ialah pengikut akar umbi, mereka bimbang dan keliru dengan pendirian kepemimpinan PAS terutama membabitkan hal bertentangan dengan agama. Ramai pemimpin PAS yang bukan saja berubah perwatakan, bahkan cara berpakaian.

Dulu kalau ustaz PAS tak pakai kopiah, orang tak nak dengar ceramah. Tapi sekarang berapa ramai pemimpin PAS pakai kopiah?

Dalam Parlimen begitu juga, dulu masa baru menang ramai berkopiah, sekarang dia sendiri buka. Bukan saya kata kopiah itu penting, tapi pertukaran mentaliti (yang semakin kebendaan), tegurnya.

Dewan Ulama PAS tidak lagi menegur pemimpinnya yang jelas terpesong daripada dasar perjuangan parti, sehingga membuatkan ramai ulama yang dulu menyokong parti ini mula menyepikan diri.

Antara paling dikesalkan apabila Dewan Ulama PAS tidak menegur pemimpin yang memaki hamun parti lawan terutama sesama bangsa dan agama.

Islam tidak mengajar kita memaki hamun. Walaupun Islam galakkan kita berpolitik, tapi ia tidak membabitkan dengan politik kepartian kerana kita kena berkompromi. Sebagai pendakwah, kita akan duduk di surau dan masjid, jadi kalau menyertai parti politik - hendak tak hendak kita terpaksa memihak.

Apabila meletakkan diri pada dasar moral yang tinggi, kita kena tunjuk contoh yang baik.