UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Tuesday, September 7, 2010

Lambat laun rakyat pasti sedar

SINDROM rakyat mengundi pembangkang kerana membenci kerajaan sering kita saksikan baik pada pilihan raya umum mahupun pilihan raya kecil.

Seperti sudah diagak, kematian misteri mendiang Teoh Beng Hock, Setiausaha kepada seorang Exco Kerajaan Negeri Selangor juga dijadikan sebagai bahan oleh pembangkang agar rakyat terus membenci kerajaan Barisan Nasional.

Begitu juga para blogger propembangkang yang mengeluarkan 'cereka fiksyen' yang diolah penuh dramatik mengenai "bagaimana berlakunya kematian mendiang Beng Hock". Ia seolah-olah penulis blog itu ada bersama dan melihat saat-saat akhir sebelum Beng Hock menemui ajalnya!

Reaksi dan tabiat buruk pembangkang dan para blogger yang propembangkang semasa berdepan dengan pelbagai senario dan isu sememangnya sudah boleh diramal. Sering kali ia memualkan kerana mereka cuba mengambil kesempatan ke atas sesuatu isu secara keterlaluan sehingga seolah-olah mencabar dan menghina kebijaksanaan kita!

Begitu juga sewaktu pengundian di Manek Urai. Pemimpin-pemimpin UMNO dikatakan berkempen menggunakan politik wang, ditohmah membazir, berjoli dengan wang rakyat dan sebagainya. Walhal, hakikat sebenar di belakang kekalahan sipi BN baru-baru ini ialah kerana kerajaan Pas tidak menjalankan amanah rakyat kepadanya.

Tidak pernah saya bayangkan kemudahan asas seperti air bersih dan elektrik, pembinaan jambatan utama dan surau serta masjid masih gagal disediakan oleh kerajaan Pas walaupun selepas berkuasa hampir 20 tahun.

Ternyata "tepuk air didulang, terpercik ke muka sendiri".

Selain itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sentiasa menjadi mangsa setiap kali keputusan pilihan raya tidak memihak kepada pembangkang. Namun suara sumbang seperti itu tidak kedengaran pada pilihan raya kecil yang dimenangi oleh pembangkang.

Menabur Kebencian Vs Menawan Hati

Sesungguhnya, kempen pilihan raya bagi pembangkang adalah "medan menabur kebencian" terhadap kerajaan. Itulah modal mereka sejak dahulu untuk menarik sokongan. Memang terbukti, mengajak rakyat membenci kerajaan adalah lebih mudah berbanding usaha menawan hati pengundi untuk menyokong pakatan pembangkang yang kini semakin bercelaru.

Tanpa ada niat mempertikaikan kemampuan kumpulan professional yang ada dalam kem pembangkang, taktik kempen mereka sehingga kini masih intim menggunakan modal kebencian.

Misalnya di Manek Urai. Pembangkang berkempen agar rakyat tidak mengundi BN di atas alasan kerajaan BN tidak pernah adil dan sebagainya. Ia berbeza berbanding kempen BN yang lebih bersih dengan cuba menawan hati rakyat dengan menawarkan pembangunan.

Akhirnya, terbukti rakyat tidak termakan 'racun kebencian' buat selama-lamanya. Sebahagian besar pengundi di Manek Urai mula menerima tawaran pembangunan anjuran BN/UMNO.

Tidak ada kerajaan di dunia yang sempurna termasuk BN. Malah "tiada gading yang tidak retak". Kelemahan kepimpinan BN sebelum ini merupakan antara penyumbang kepada kegagalan Pilihan Raya Umum Ke-12.

Rakyat berhak menilai 50 tahun pembangunan di bawah BN. Cacat-cela itu wujud dan kerana 'beberapa titik nila' ini maka 'rosak susu sebelanga'.

Kerajaan terpaksa menelan bulat-bulat kesan daripada beberapa kegagalan program tertentu sekalipun adakalanya ia disebabkan faktor luaran dan ekonomi dunia.

Sesungguhnya, ramai yang termakan "racun kebencian" yang disemai pembangkang sehingga 'menutupi' majoriti jasa BN selama ini kepada negara dan bangsa.

Masyarakat pelbagai kaum terus-terusan diajak membenci kerajaan. Kaum Cina dan India terpengaruh dengan tuduhan UMNO sebagai parti rasis. Kaum Melayu pula dijaja dengan modal bahawa UMNO ini tidak Islamik dan mengamalkan rasuah. Dalam hal ini, media Internet ternyata suatu platform utama menanam rasa benci terutama di kalangan generasi muda.

Dalam hal ini, sekalipun pihak pembangkang menang pada pilihan raya, ia hanya disebabkan faktor orang benci, menyampah dan marah kepada kerajaan BN hanya kerana hal-hal tertentu sahaja. Kemenangan mereka bukan atas faktor keyakinan kepada pakatan pembangkang.

Apakah kita buta dan tidak dapat melihat bahawa kesatuan Pas, DAP dan PKR yang berlainan kutub ini semakin serabut dengan pelbagai masalah dalaman?

Bagaimanapun kita percaya lambat-laun rakyat pasti sedar. Rakyat Malaysia yang sebenarnya matang berfikir, mempunyai intelek tulen dan betul-betul sayangkan negara akan nampak perkara ini. Siapa yang sebenarnya berusaha dan siapa juga yang membangunkan negara.

Berbanding dengan kumpulan pembangkang yang lebih sibuk berminat untuk menyemai sindrom kebencian tetapi jasa pembangunan yang dibawa tidak ke mana. Mereka berterusan menjaja isu-isu yang tidak sepatutnya demi meraih sokongan rakyat.