UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Tuesday, May 11, 2010

Tuduh kerajaan kuku besi


Parti pembangkang perlu mengkaji semula sejarah tanah air sebelum menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) sebagai pemerintah kuku besi. Pembangkang sengaja melemparkan tohmahan itu untuk meraih simpati rakyat.

Sejak pilihan raya bandaran pada 1951, rakyat negara ini mula diberikan kebebasan untuk memilih pemerintah daripada parti-parti yang bertanding. Banyak calon bertanding pada setiap pilihan raya umum tetapi rakyat negara ini terus memberikan mandat kepada BN untuk memerintah.

Peluang terbuka luas untuk mana-mana parti bertanding dalam pilihan raya dan ia jelas membuktikan kerajaan BN tidak pernah melanggar prinsip demokrasi berparlimen yang diamalkan di negara ini. Kerajaan juga tidak pernah mewujudkan undang-undang untuk menyekat penubuhan mana-mana parti pembangkang.Parti pembangkang di negara ini bukan sahaja boleh terus berkembang tanpa sebarang gangguan, malah kepimpinannya juga diwarisi dalam sesebuah keluarga.

Demokrasi yang diamalkan oleh negara ini tidak mungkin akan diperoleh di negara-negara lain. Parti pembangkang sengaja mendakwa demikian kerana sehingga kini mereka masih gagal mendapat kepercayaan rakyat untuk menjadi pemerintah.

Sebenarnya pemerintah negara ini adalah bukan kuku besi tetapi 'terlampau' demokrasi kerana sanggup melayan tuntutan dua tiga orang sahaja atas alasan tidak puas hati di atas sesuatu perkara.

Slogan 1Malaysia 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' yang dibawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuktikan kerajaan begitu mengutamakan rakyat dan jauh sekali daripada bersikap kuku besi. Slogan ini sudah cukup tepat bahawa kerajaan bersedia untuk mendengar dan cuba menyelesaikan apa jua masalah rakyat.

Tuduhan parti pembangkang bahawa pemerintah sekarang adalah kuku besi perlu ditolak sama sekali oleh rakyat.

7 wasiat dari Raja-Raja Melayu


UMNO BERUBAH LAH!!!!!


Ahli-ahli UMNO disaran keluar daripada kepompong tradisi parti dan cuba melakukan pembaharuan yang lebih berani serta efisien dalam usaha mengekalkan kestabilan parti dan semangat perjuangan di kalangan orang Melayu.

Pembaharuan dimaksudkan termasuklah memberi lebih banyak peluang dan kepercayaan kepada ahli wanita serta golongan muda untuk menjadi pemimpin. Sudah tiba masanya barisan kepemimpinan UMNO menonjolkan kumpulan baru untuk seiring dengan orang-orang lama menerajui parti keramat itu.

Kebanyakan daripada mereka terdiri daripada golongan cerdik pandai yang telah berjaya. Mereka boleh menarik pengundi di luar sana yang rata-ratanya berpendidikan dan matang dalam dunia politik, jika UMNO memilih untuk berubah ke arah itu Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang pasti memberi kemenangan besar kepada UMNO.

Ahli-ahli lama tidak perlu risau tentang kebolehan golongan muda untuk menjadi pelapis, golongan itu hanya perlu dibimbing dengan cara yang betul. Pembaharuan di dalam UMNO sangat penting untuk parti itu terus kekal relevan.

Perubahan tersebut bukan sahaja dalam bidang politik malah di dalam kerajaan serta pelbagai dimensi lain bagi memastikan parti sentiasa selari dengan pembaharuan dunia dari aspek ekonomi dan persekitaran antarabangsa.

UMNO perlu konsisten untuk berubah sepanjang masa, jika ini berjaya dilakukan UMNO akan mempunyai tempat di dalam hati setiap orang Melayu. UMNO sangat berperanan dalam membangunkan bangsa dan negara, justeru cara lama yang tidak sesuai perlu diberi nafas baru tetapi prinsip asasi masih perlu dipertahankan.

UMNO perlu mengalih tumpuannya daripada kumpulan pemodal atau usahawan kepada kumpulan tidak berpengaruh atau masyarakat luar bandar. ketika era Tun Abdul Razak, golongan tidak berpengaruh itu sering didahulukan dalam segala perkara tanpa ada agenda yang tersirat.

Namun, sejak akhir-akhir ini, kumpulan berkenaan semakin terpinggir malah sokongan mereka kepada UMNO juga sudah mula terhakis kerana UMNO mahu mengejar kemajuan negara.

Jika perkara ini berlarutan terutama ketika pembangkang cuba menarik perhatian pengundi, kumpulan besar ini semakin menjauh dan UMNO akan berhadapan dengan masalah yang besar.