UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Sunday, June 20, 2010

Mengapa pemimpin sekarang lebihkan politik?


Sejak akhir-akhir ini hanya isu politik diketengahkan saban hari. Apakah rakyat Malaysia sudah begitu maju sehinggakan semua lupa tentang tanggung jawab untuk meningkatkan lagi ekonomi dan taraf hidup?

Kita sebagai rakyat pun kadang-kadang perlu fikir secara rasional tentang politik. Kadangkala terlebih politik sehinggakan ada yang hendak membawa bekas pengkhianat bangsa balik ke sini. Ada yang bercakaran sesama bangsa sehinggakan ada orang lain ingin melihat Melayu menuju kehancuran.

Ada yang beragama pun sanggup menabur fitnah kepada bangsanya sendiri. Apakah ini yang dituntut oleh Islam? Kita perlu balik ke jalan yang benar. Harap pihak atasan bersungguh-sungguh untuk membuat rekod bersih supaya hidup rakyat lebih tenang. Rasuah adalah penyakit yang paling aktif di negara kita sekarang. Negara kita memang kaya dengan slogan oleh pemimpin. Tapi setakat mana keberkesanan slogan itu?

Ada yang ingin menjadi pemimpin rakyat walhal itu hanya omong kosong yang dapat dilihat oleh semua rakyat. Mengapa kita tidak berusaha untuk menyatupadukan rakyat? Mengapa perlu politik yang berpanjangan sehinggakan suara rakyat tidak lagi di dengari?

Pemimpin harus sedar yang mereka dipilih oleh rakyat bukan mereka yang memilih rakyat. Semua kaum di Malaysia harus mendapat kesaksamaan dalam pelbagai aspek. Tingkatkan ekonomi negara supaya kita gah di mata dunia, tapi harus diingati aspek agama adalah paling penting dalam kehidupan seharian.

Ingatlah, berpeganglah pada agama insya-Allah selamat dunia dan akhirat. Yang bercakaran sesama Islam hendaklah berbaik dan cari jalan penyelesaian bukan jalan pergaduhan sehingga kita leka akan tanggung jawab kita.

Ahli UMNO disaran berani lakukan serang balas


Ahli-ahli UMNO diminta supaya berani melakukan serangan balas untuk memperbetulkan persepsi salah yang yang dilemparkan pihak pembangkang terhadap parti itu dan kerajaan. Ahli-ahli UMNO tidak boleh hanya dalam posisi mempertahankan sebaliknya perlu melakukan serangan balik untuk mengembalikan keyakinan rakyat.

Macam kita tengok Piala Dunia sekarang ini. Boleh tengok, tapi bukan hanya untuk keseronokan semata-mata. Tengok dan cuba jadikannya dalam konteks politik. Jangan asyik mempertahankan benteng sahaja kerana kadang kala boleh bolos. Perlu ada pertahanan dan serangan balik untuk menang.

Adalah menjadi tanggungjawab semua ahli UMNO untuk memperbetulkan segala persepsi salah yang dibuat oleh pembangkang dan tidak tunduk dengan sebarang ancaman. Perlu ada barisan yang ampuh untuk mempertahankan perjuangan UMNO dan mengembalikan kejayaan parti itu seperti pada Pilihan Raya Umum Ke-11 pada 2004.

Bukan Barisan Nasional (BN) atau UMNO tidak baik, tetapi mainan persepsi pembangkang menyebabkan rakyat menjauhkan diri. Berbanding suasana politik pada tahun-tahun 70-an dan 80-an, bila kerajaan bagi peruntukan sahaja, rakyat sudah boleh menerimanya. Tetapi sekarang lain, mereka masih ada rasa tidak puas hati. Jadi ini yang perlu UMNO dan BN perbetulkan.

Prestasi merosot UMNO pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12) lalu bukan kerana rakyat tidak berpihak pada UMNO dan BN tetapi kerana mereka menolak pemimpin yang tidak dekat di hati rakyat, tidak menunaikan janji serta bongkak.

Bagi mengembalikan kepercayaan rakyat, UMNO tidak boleh ketinggalan dengan metodologi lama sebaliknya perlu menggunakan metodologi terkini supaya dilihat sebagai parti yang dinamik dan berkesan.

UMNO adalah parti yang terlalu lama, jadi pembaharuan adalah sangat perlu. Kita perlu cari jalan untuk menjadikan 'barang' yang lama itu lebih baik untuk dipandang dan kembali disukai.