UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Thursday, May 5, 2011

Perpecahan Bangsa Melayu

Sehingga kini, tidak syak lagi bahawa bangsa Melayu belum mencapai tahap perpaduan yang diharapkan, walau pun pernah ada contoh-contoh di mana perpaduan ini pernah terjadi dengan baiknya. Perpecahan ini bukan sahaja berlaku akibat perbezaan fahaman politik, tetapi juga berpunca daripada persaingan merebut pengaruh politik dalam parti dan juga mengaut punca-punca kekayaan dalam ekonomi. Malahan, di kalangan golongan intelektual (budayawan, sasterawan dan ahli akademik) pun wujud kelompok-kelompok tersendiri yang bernaung di bawah kepimpinan politik tertentu, sambil berselindung di sebalik organisasi "think-thank" pemimpin berkenaan. Dari situlah terlahir berbagai-bagai kumpulan pemikir Melayu dengan agenda masing-masing. Demikian juga dengan badan-badan bukan kerajaan (NGO) Melayu. Msing-masingnya bergerak dengan haluan, cita-cita dan agenda tersendiri.

Perpecahan orang Melayu pada masa satu atau dua dekad yang lepas sesungguhnya memperlihatkan ketidakupayaan orang Melayu untuk bekerjasama demi mencapai matlamat bersama. Akibatnya orang Melayu telah dilemahkan dari sudut ekonomi dan politik.

Sejarah perpecahan bangsa Melayu dalam tahun 1980-an telah sepatutnya menjadi pengajaran yang amat berguna bagi menyedarkan kita semua betapa perpecahan yang berlaku itu banyak sekali menjejaskan kepentingan masa depan bangsa Melayu. Harus diingat bahawa justeru kerana perpecahan itulah, bangsa Melayu terpaksa menghadapi saat-saat genting berakhirnya DEB dan bermulanya perancangan Dasar Pembangunan Nasional (DPN) dalam keadaan yang tidak menentu. Malahan dasar yang menggantikan DEB itu lahir dalam keadaan bangsa Melayu sedang berpecah-belah sehingga parti politik dan NGO Melayu "tidak dapat mengemukakan strategi altenatif yang memuaskan," dan secara komprehensif seperti yang dibuat oleh DAP dan MCA.

Sesungguhnya suara Melayu menjadi begitu lemah dalam mempertahankan kelangsungan DEB. Walaupun ada suara yang berusaha mempertahankannya, tetapi nadanya lemah, tidak agresif dan tiada tegas. Dalam tahun-tahun berlakunya perpecahan itu bangsa Melayu berada dalam keadaan terperangkap dalam suasana yang tidak ada siapa pun yang sanggup membantu dan bersimpati dengan nasib mereka yang berhadapan dengan orang-orang bukan Melayu dan sekutu-sekutu yang lebih maju dari segi ekonomi. Kini masalah yang wujud semakin kompleks dan jalan penyelesaian semakin sukar. Kepentingan masing-masing semakin berkubu dan keadaan ekonomi semakin kompleks. Suasana antarabangsa dalam tahun 1990an juga tidaklah sebaik tahun 1970an.

Masalah perpecahan hakikatnya telah lama menjadi "barah" politik yang jika tidak dihapuskan lama kelamaan akan menghancurkan bangsa Melayu. Kelemahan bangsa Melayu kerana perpecahan itu menyebabkan "pihak lain" yang lebih banyak menentukan agenda pembangunan negara.

Sehubungan dengan itu, sekiranya tidak disuburkan etos dan budaya politik Melayu yang berpaksikankan usaha dan tanggung jawab kolektif dengan mengketepikan kepentingan sempit peribadi dalam mencapai matlamat pembangunan bangsa, sudah tentu keadaan masa hadapan bangsa Melayu akan bertambah sukar.

Dalam keadaan berubahnya strategi pembangunan kerajaan yang dimanifestasikan melalui tindakan liberalisasi dan deregulasi yang semakin berleluasa sekarang, Masa depan bangsa Melayu bergantung pada setakat manakah "pasaran" dapat dijinakkan supaya kuasa atau perjalanannya boleh menjadi penggerak kepada proses pembangunan yang seimbang dan adil dalam mengagihkan sumber dan punca kekayaan.

Kelangsungan politik Melayu pada masa hadapan bergantung kepada keupayaan bangsa kita menjadi peserta ekonomi yang dominan dan juga setakat manakah pertumbuhan ekonomi yang digerakkan oleh "kuasa pasaran" itu mampu mengekalkan suasana politik negara yang stabil, adil dan demokratis. Kelangsungan kuasa politik Melayu dan keupayaan bangsa kita muncul sebagai kuasa dominan dalam ekonomi negara selain bergantung kepada sekitaran politik yang stabil, juga tertakluk kepada kemampuan orang Melayu melahirkan pelaku-pelaku politik dan ekonomi yang berperasaan kebangsaan dan cintakan bangsanya. Gabungan dua unsur ini yang kemudiannya disepadukan secara mantap dengan nilai dan semangat Islam akan menjadi penentu kepada kemampuan bangsa Melayu untuk menjadikan "pasaran" sebagai tunggangan untuk meningkatkan kedudukan ekonomi dan politik mereka pada masa hadapan.

Oleh itu, sekaranglah masanya kita perlu menggerakkan tindakan yang bersepadu dan tegas untuk mewujudkan perpaduan dan gabungan "kekuatan" itu. Sekiranya kita tidak mengambil tindakan demikian sekarang maka kita khuatir bahawa proses globalisasi ekonomi yang begitu deras melanda negara kita sejak kebelakangan ini akan membawa keruntuhan kepada bangsa Melayu kerana gerakan kuasa pasaran yang diawasi oleh dua kekuatan itu lebih cenderung melahirkan pemimpin politik pemungut sewa (rent seeker) dan golongan korporat Melayu yang berpegang kepada falsafah "enau dalam belukar" dan bersikap "kacang lupakan kulit."

Untuk kelangsungan bangsa maka kedua-dua golongan tersebut tidak harus dibenarkan membiak. Pembiakan dua golongan tersebut hanya akan menyebabkan berleluasanya gejala pentingkan diri dalam ekonomi dan politik Melayu.

Pengalaman di negara-negara dunia ketiga lainnya menunjukkan bagaimana kemunculan golongan pemimpin pemungut sewa dan golongan korporat penting untuk sendiri tersebut menjadi punca utama kegagalan pembangunan di kebanyakan negara berkenaan.

Harus diingat bahawa tingkah laku dan amalan kepimpinan politik yang mementingkan keuntungan peribadi dengan mengekploitasi peluang ekonomi jangka pendek akan hanya melemahkan keupayaan mereka untuk "mendisiplinkan" modal asing mahupun modal tempatan. Sebagai kesannya, sebahagian besar aktiviti modal tersebut tidak dapat diselarikan dengan matlamat dasar pembangunan negara. Lebih buruk lagi, tindakan dan amalan tersebut juga turut menghakis autonomi reletif (relative autonomy) kerajaan sehingga arah pembangunan ekonomi negara akhirnya dijuruskan hanya oleh kepentingan modal tersebut.

Gejala tidak sihat yang melanda arena politik negara kita sekarang, khususnya di dalam UMNO, seperti yang dijelmakan melalui amalan politik wang, keghairahan orang politik mengumpul kekayaan melalui amalan mengutip "sewa", rasuah dan sebagainya boleh menjerumuskan bangsa Melayu ke lembah kehancuran. Gejala tidak sihat ini jika tidak dihapuskan akan memudahkan negara kita terperangkap ke dalam jaringan neo-imperalisme yang telah diubah bentuk dan coraknya dalam bentuk "globalisasi" yang begitu ghairah dibincangkan sekarang.

Namun begitu, ini tidak bermakna bahawa negara kita tidak boleh bergantung kepada modal asing dan menggunakan strategi pembangunan pacuan pasaran dalam menggerakkan pembangunan negara, asalkan terdapat dua prasyarat, iaitu nasionalisme Melayu dan patriotisme bangsa kita sentiasa diperkukuhkan.

Kemasukan modal asing dan strategi pacuan pasaran yang menjadi amalan kerajaan sekarang. Kita percaya bahawa modal dan strategi tersebut boleh memainkan peranan penting dan konstruktif dalam pembangunan orang Melayu selagi kepimpinan politik Melayu memiliki keupayaan mengekalkan autonomi relatif tersebut.

0 comments: