UMNO Teluk Belanga's Fan Box

UMNO Teluk Belanga on Facebook

Followers

Saya berikrar untuk bekerja tanpa mengenal erti jemu atau penat lelah, berkhidmat dan membela untung nasib rakyat. Kita akan sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan....... Dato' Seri Najib Tun Abd Razak (PERDANA MENTERI MALAYSIA)

Monday, June 21, 2010

Melayu Bayar Sekaki RM 10... Cina Bayar Sekaki RM 1... Melayu Bayar Sekaki RM 10... Cina Bayar Sekaki RM 1...


Jangan terkejut tapi inilah yang terjadi kepada orang Melayu di bawah Khalid Gagap. Baru-baru ini ketika turun di Sekinchan, Khalid Gagap, atas nasihat Lim Sue Lim Komunis, mengumumkan penduduk Cina di Sekinchan yang mendapat tawaran tanah kerajaan negeri hanya perlu membayar premium RM 1 sekaki. Kebanyakannya menerima 4000 kaki persegi. Ini bermakna mereka hanya perlu bayar RM 4000.


Manakala surat tawaran kepada orang Melayu di Sekinchan di kawasan berhampiran kena bayar RM 10 sekaki. Bagi keluasan yang sama iaitu 4000 kaki persegi, orang Melayu kena bayar RM 40 ribu.

Inilah daulah Islamiah Pas al carlsberg. Inilah keadilan dan sama rata perjuangan parti "Allah beranak pinak" ciptaan Khalid Gereja. Nauzubillah. Kumpulan ini lagi sesat daripada gerakan Ibrahim Libya 20 tahun lalu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, ketika ini kadar premium ke atas tanah di kampung tradisional Melayu ialah RM10 bagi satu kaki persegi berbanding hanya RM1 bagi keluasan yang sama untuk kampung baru.

Beliau berkata, situasi yang berlaku di kawasan Sekinchan jelas menunjukkan corak pentadbiran kerajaan pakatan pembangkang adalah berat sebelah dengan lebih mengutamakan kaum tertentu sehingga meminggirkan orang Melayu.


Mohamad Khir juga tidak menolak tindakan itu hanyalah bermotifkan politik untuk mendapat sokongan kaum Cina memandangkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di kawasan tersebut, Ng Suee Lim daripada DAP.

Katanya, perkara itu jelas apabila kerajaan negeri mengenakan kadar premium tanah RM1 bagi setiap kaki persegi kepada penduduk kampung baru di Bagan Sekinchan.

“Sebaliknya, kawasan kampung tradisional seperti di Kampung Penerangan, juga di Sekinchan, penduduk dikenakan premium RM10 sekaki persegi.

“Adakah ini yang dinamakan keadilan? Jika kerajaan negeri sering mendabik dada mengatakan mereka adil dalam pentadbiran, kenapa dalam soal ini mereka bersikap sebaliknya?

“Apakah kerajaan negeri pada hari ini hanya tunduk kepada desakan bagi kepentingan satu kaum sahaja?” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

0 comments: